6st FAREAST 28R till GKSS

LWM new boat Fareast 28R

Lysekil Women’s Match satsar med nya snabba båtar

– moderna Fareast 28R utmanar matchracingens världsstjärnor

När dameliten inom segling väntas till Lysekil Women’s Match den 7 – 12 augusti, får de göra upp i helt nya och toppmoderna tävlingsredskap. 2015 erkändes kinesiska Fareast 28R av World Sailing som internationell entypsklass, och i år gör den snabba och utmanande båten premiär i Lysekil: – Fareast 28R har en ny tilltalande design, är snabb och seglas med gennaker som ger ett annat taktiskt spel än spinnaker. Båten är en fantastisk efterträdare till vår tidigare DS 37, berättar Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match.

Sedan starten 2004 har prestigefyllda Lysekil Women’s Match avgjorts i den danska båttypen DS 37, en större och avsevärt tyngre båt som främst är populär i Skandinavien. Tack vare valet av Fareast 28R får det bohuslänska evenemanget nu en ny båt av allra senaste snitt, med seglingsegenskaper som inte skiljer sig lika mycket från de övriga tävlingarna i Women’s International Match Racing Series, WIM Series: – Om de skandinaviska seglarna tidigare haft något försprång i Lysekil, tack vare sin vana vid DS 37, så försvinner det förstås nu. Fareast 28R blir en ny spännande utmaning för alla seglarna, och publiken får se snabbare manövrer och ännu mer action. Det är viktigt och kul för tävlingen med den här nysatsningen, deklarerar Anna Holmdahl White, själv flerfaldig VM-medaljör i matchracing. – När vi provseglade båten i 8 – 9 m/s bar det iväg i 14 knop med gennakern hissad. En fantastisk känsla, intygar hon.

Det nyligen tecknade treårsavtalet med långvariga huvudsponsorn Preem, ger Lysekil Women’s Match den långsiktighet som krävs för satsningen på nya Fareast 28R. Evenemanget hyr in båtarna från Göteborgs Kungliga Segelsällskap för tävlingsveckan, men äger sina egna segel. Att de båttyper som de stora tävlingarna seglas i också finns tillgängliga för träning är viktigt, och det sköter GKSS under resten av året: – Jag hoppas och tror att den här satsningen dels kommer att öka intresset för matchracing ytterligare, dels sänker tröskeln för yngre tjejer att börja med matchracing, kommenterar Anna Holmdahl White.

Seldén Mast AB är en stor aktör inom seglingssporten, och har spelat en viktig roll för att möjliggöra satsningen på de nya båtarna. Det Långedragsbaserade bolaget har sponsrat Lysekil Women’s Match sedan premiären 2004, och levererar nu all däcksutrustning och hela riggen till Fareast 28R: – Vi har teknisk expertis på plats under tävlingen, för att garantera identiska och rättvisa rigginställningar på båtarna. Och seglarnas återkoppling är oerhört värdefull i vår produktutveckling, förklarar marknadschefen Mats-Uno Fredrikson. – Fareast 28R är med 300 sålda båtar en av de snabbast växande kölbåtsklasserna i världen. Vi är stolta över att våra båtar nu också ska seglas i världens största matchracingtävling för damer. Kombinationen av hög kvalitet och prestanda gör Fareast 28R väldigt intressant för just matchracing, avslutar Mats Runström, internationell försäljningschef för Shanghai-baserade Fareast Boats.

Fakta om Fareast 28R: • Längd 9,07 meter • Bredd 2,75 meter • Djup 1,73 meter • Vikt 1 360 kg • Storsegel 28 kvm • Fock 18,5 kvm • Gennaker 77 kvm • Design av Simonis Voogd • www.fareast28r.com

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 7 – 12 augusti 2017 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2017 i Finland, Sverige, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna.